söndag 10 februari 2008

Stand-by-el äntligen uppmärksammad

Standby-el har äntligen uppmärksammats som stor energislukare. Det är märkligt att det varit så tyst om fenomenet trots att det varit uppenbart att alla värmealstrande laddare, tranformatorer, TV-apparater etc drar massor av ström helt i onödan. Men tydligen är frågan mogen för en publik aha-upplevelse. Energimyndigheten har lyckats göra en bra och pedagogisk jämförelse att stand-by-el i Sverige motsvarar uppvärmning av 64 000 villor. Men konsumenten har inte så lätt eftersom en del apparater som exempelvis digitalboxar saknar avstängningsknappar och således alltid står påslagna. Men det är också bra att tillverkaren till Playstation 3 får skämmas när det visar sig att den drar 177 watt även om ingen spelar på den.

1 kommentar:

Lars Ryden sa...

Jag fick just syn på den här artikeln på den här adressen: http://www.e24.se/pengar24/dinekonomi/elvarme/artikel_255785.e24.

Tycker du att elräkningen blir dyrare och dyrare? Kanske har du för många elslukande elektronikprylar i hemmet. Här är listan över de största bovarna.

Elektroniktidningen M3 har testat ett antal produkter som finns i många hushåll (också kontor förstås!) för att se vilka som stjäl mest ström. Den allra största strömtjuven visade sig laserskrivaren vara. Enligt tidningen drog en av de mindre modellerna på marknaden 382 watt per timme.

Nummer två på listan över de värsta energibovarna blev en plasma-tv. Tidningens testexemplar drog 56 watt per timme.

Tredjeplatsen på listan tog en hemmabioprojektor följt av en LCD-tv.

För den som vill sänka sina elkostnader finns det enkla knep att ta till. Konsumentverket tipsar bland annat hushållen att stänga av tv:n och datorn med hjälp av en strömbrytare när apparaterna inte används. På så sätt drar de ingen ström genom att stå på stand by-läge.

Ett annat tips är att ställa in datorns energisparläge så att den drar mindre ström även om du lämnar dator på. Valet av tv påverkar också energiförbrukningen i hemmet. En tv med mindre skärm drar ofta mindre ström.